NAZAJ K TELESU Z AEQ METODO (vodi Lana Bauman)

NAZAJ K TELESU Z AEQ METODO (vodi Lana Bauman)

SOBOTA, 19. FEBRUAR 2022

DELAVNICA: NAZAJ K TELESU Z AEQ METODO

Časovnica

10:00h – 10:50h joga z Anjo

Prebujajoča in nežna 50-minutna joga z Anjo, kot uvod za nadaljnje delo.

11:00h – 13:00h delavnica z  Lano

Lanino vabilo, celoten opis delavnice in nekaj o njej lahko preberete spodaj.

Prijave

Prijave sprejemam do vključno četrtka, 17. februarja na info@asteya.si do zapolnitve mest.

Število mest je omejeno. Prijava je potrjena s plačilom.

Cena 3-urnega dogodka je 30€.

Lokacija: Asteya yoga studio, Maribor

 

NAZAJ K TELESU Z AEQ METODO

Delavnica novih znanj za vse, ki

  • se soočate s kroničnimi bolečinami,
  • ste izgubili stik s seboj, s svojim telesom,
  • vam primanjkuje energije,
  • trpite za nepojasnjenimi bolečinami,
  • si ponovno želite lahkotnega, otroškega gibanja brez omejitev.

Starostne omejitve ni, primerno je tako za športnike, rekreativce in tudi za tiste, ki se z gibanjem ne ukvarjate aktivno. Za ljudi s težavami in brez njih.

Ponujam delavnico AEQ metode, kjer se bomo ponovno spomnili in naučili prvotne in najbolj učinkovite rabe svojega telesa.

Zaradi potlačenih čustev, hitrega načina življenja, pretiranih obveznosti, skrbi in posledično napačnih gibalnih vzorcev smo zmeraj bolj utrujeni, izčrpani. Pojavljajo se telesne težave, bolečine in nelagodja v telesu. Postanemo ujetniki svojega telesa.

Zaradi zahtev družbe, stresa in načina življenja je naše telo neprestano v pripravljenosti, mišični tonus v telesu je nenehno povišan in mišice, ki delajo v vsakem trenutku dneva, dan za dnem, so utrujene in boleče. Te začnejo deformirati gibanje in vplivajo na celotno telo in procese v njem. Pojavljati se začnejo kronične bolečine, za katere medicina običajno nima konkretnega odgovora, niti rešitve.

Tako smo prepuščeni sami sebi, protibolečinskim tabletam in navajanju na življenje z neprestano bolečino in telesnim nelagodjem. Slej kot prej telo postane naš sovražnik.

Na življenje začnemo gledati kot boj za preživetje, ne pa uživanje.

Takšno stanje se razvija skozi več let avtomatiziranega nepravilnega gibanja, ponavljajočega se stresa in potlačevanja čustev, ki jih “nismo smeli” izrazit. Ker je telo utrujeno, je naš neumorni um ustvaril obrambni mehanizem, s katerim je izklopil prenos občutkov iz telesa do zavesti in tako omogočil nadaljnje drvenje skozi življenje, ignoriranje vseh opozorilnih znakov telesa in sledenju hitremu načinu življenja. Žal pa tak način zmeraj pripelje do neželenih stanj – kroničnih težav in bolezni, poškodb in drugih nelagodij. Telo nas prisilno ustavi.

S pomočjo AEQ vaj se ponovno začnemo zavedati svojega telesa in obudimo zavestno gibanje. Z izvajanjem vaj najprej namensko napnemo določene mišice in jih potem z zavedanjem sprostimo. Ponovno se spomnimo kaj pomeni sproščenost in učinkovita izraba energije.

AEQ vaje nam vrnejo zavedanja občutkov iz telesa, ki močno vplivajo na naš vsakdan, lahkotno gibanje in kvaliteto življenja. Naučimo se kako z manj narediti več in kako izklopiti mišice, ki jih v danem trenutku ne potrebujemo. Kako se sprostiti, delati v skladu s telesom in začeti živeti namesto preživeti.

Kaj sploh je AEQ metoda?
Z AEQ metodo s pomočjo zavestnega izvajanja počasnih gibov večamo urejenost delovanja sklopov mišic, ki sodelujejo pri izvedbi le tega. Pri vsakem gibu sodelujejo mišice, ki se krčijo in krajšajo in nasprotne mišice, ki se sproščajo, daljšajo. Ker pa živimo v svetu, kjer so naša telesa zmeraj bolj podvržena hitrosti tehnoloških dosežkov, stresu in nenehnemu hitenju za doseganje ciljev, so se naše mišice bile primorane navadit na nenehno akcijo, torej stalno povečan mišični tonus. Ko tak način življenja ponavljamo leta in leta, vzorec pride v podzavest in naše “normalno” stanje, tudi ko počivamo in spimo ni sproščeno – mišice so zmeraj napete.
Izgubili smo sposobnost sprostitve mišic, ko jih ne potrebujemo. Takšne mišice so utrujene, za doseganje ciljev porabljajo zmeraj več energije, posledično smo zmeraj utrujeni. Ker smo utrujeni, moramo v premik vložiti še več energije in znajdemo se v začaranem krogu.
Nenehna zakrčenost mišic onemogoča čutenje in prenos realnih telesnih občutkov do zavesti, nastane SMA – senzo-motorična amnezija.
SMA je izguba spomina nad najbolj učinkovito rabo telesa in popačenjem dojemanja občutkov v telesu. Ker ne zaznavamo svojega telesa, ne prepoznamo kdaj vlagamo preveč truda, energije, kdaj ego zahteva preveč. Tako telo priganjamo še naprej, v ekstreme, gremo “z glavo skozi zid”. Slej ko prej pridemo do točke, kjer ima telo dovolj, kjer se nam “upre” in nas ustavi. Takrat pride do poškodb, kroničnih bolečin ali drugih kroničnih stanj.
In dokler ne začnemo s telesom ravnati zavestno, se zavedati gibov, mišic, čutiti utrujenost in energijo, se kronične težave stopnjujejo. Šele ko začnemo sproščati kronično napete mišice in posledično večati čutenje in razumevanje našega telesa, ter kasneje spreminjanje vedenjskih vzorcev, se osvobodimo temnega primeža kroničnih bolečin in stanj.

Na kratko o meni:

Z AEQ metodo sem se začela ukvarjati pred dvema letoma. Od 10. leta starosti sem trpela zaradi bolečin v hrbtenici. Najprej so te bolečine bile znosne in občasne, z leti pretiranega treniranja in potiskanja telesa čez vse zdrave meje in zmožnosti so se bolečine krepile. Najprej se je tudi te dalo začasno omejiti oziroma jih ignorirati, potlačiti in nadaljevati s pretiranim tempom. Dokler ni telo pri 22 letih pritisnilo za zasilno zavoro in me “iz danes na jutri” (tako sem takrat verjela) popolnoma ustavilo. Do te mere, da nisem mogla vstati in hoditi. Začeli so se takšni in drugačni pregledi, terapije, posveti, preiskave. Pa do resničnega vzroka ni prišel nihče. Ne splošni zdravnik, ne specialisti, fizioterapevti, energetiki, psihologi.

Po dobrih dveh letih neuspešnega zdravljenja sem naletela na AEQ metodo. Odgovori so končno bili jasni, enostavni in logični. Telo se je ob izvajanju vaj postopoma začelo osvobajati, sproščati, ponovno sem se lahko začela aktivno gibati. Z drugačnim razumevanjem, zavestno, lahkotno, z užitkom. Začela sem spoznavati sebe, svoje meje in jih sprejemati. Reagirati bolj v skladu s telesom, ga čutiti in poslušati.

Svoje znanje sem želela nadgraditi, predvsem pa pomagati ljudem, ki trpijo zaradi podobnih razlogov. Zato sem lani uspešno zaključila seminar za učitelja AEQ metode 1. stopnje. Prepričana sem, da lahko s tako zasnovano metodo vsakemu, ki si tega želi, pomagam do kvalitetnejšega življenja.

Ko se čas ustavi in se telo premakne, se zgodi čudež lahkotnosti.

Lana Bauman, učiteljica AEQ metode 1. stopnje.